Головна  →  Новини  →  27 вересня 2013

Новини міста: Кожне сьоме підприємство столиці виплачує заробітну плату на рівні або нижче мінімальної

Новини міста: Кожне сьоме підприємство столиці виплачує заробітну плату на рівні або нижче мінімальної

За даними Головного управління Міндоходів у м. Києві найбільше мінімізують заробітну плату підприємства торгівлі, сфери послуг, громадського харчування та транспорту. Є підприємства де заробітна плата сплачується значно нижче мінімально встановленого рівня – 500, 600, 900 гривень. Про це йшлося під час зустрічі керіництва КМДА та Головного управління Міндоходів у м. Києві з представниками підприємницьких кіл столиці.

За словами заступника голови Київської міської державної адміністрації Руслана Крамаренка, якість життя мешканців міста, послуг, які вони отримують, залежить від свідомості платників податків та рівня податкової культури. Зокрема, це стосується податку на доходи фізичних осіб, який є бюджетоутворюючим у структурі загального фонду бюджету міста. Так, у 2012 році надходження ПДФО до бюджету міста становили 7 млрд. грн. (72,4% в структурі загального фонду бюджету), у 2013 заплановано отримати 8,2 млрд. грн. (61,6% в структурі загального фонду), на даний час надійшло 5,3 млрд грн. (74,2%).

«Що стосується заробітної плати, то питання отримання додаткових находжень ПДФО слід розглядати в двох площинах – легалізація виплат заробітної плати (це здебільшого стосується тих секторів економіки, де суттєвий обсяг готівкових розрахунків – торгівля, транспорт, будівництво) та легалізація трудових відносин в принципі. Адже чимало випадків, коли підприємець виплачує мінімальну заробітну плату в 1147 гривень. Формально він закон не порушує, а реально працівник отримує готівкою більше – і в цьому випадку слід говорити про те, що працівник свідомо сприяє не тільки порушенню закону, але й звуженню власних соціальних гарантій, пенсійного забезпечення. Ми ніколи не закликали бізнес, мешканців міста платити більше чи менше, платити потрібно рівно стільки – скільки вимагає Закон. Але потрібно усвідомлювати, що скільки платимо – таку якість життя і маємо. І це стосується абсолютно кожного», – зауважив Руслан Крамаренко.

При цьому керівник столичного управління Міністерства доходів і зборів Ірина Носачова зазначила, що з 65 тисяч підприємств столиці, які звітують та сплачують податки до бюджету, більше 10 тисяч підприємств виплачують заробітну плату на рівні або нижче мінімальної.

«І це при тому, що, за інформацією органів статистики, на сьогодні середня заробітна плата у Києві складає більш ніж 5 тисяч гривень на місяць», – підкреслила вона.

kievcity.gov.ua

Перейти до спискуВерсiя для друку

Адміністративні послуги

United24

Корупція має бути помічена