Головна  →  Новини  →  24 вересня 2013

30 вересня в Україні відзначається День усиновлення

30 вересня в Україні відзначається День усиновлення

30 вересня вже п’ятий рік поспіль в Україні відзначається День Усиновлення. Відповідний Указ Президент України підписав 27 листопада 2008 року.

30 вересня є також днем християнського свята Віри, Надії, Любові та матері їхньої Софії, і це дуже символічно, оскільки усиновлювачі, приймаючи дитинку, дарують їй родину, а разом з нею любов, віру та надію на щасливе життя.

Це свято доброти та турботи, безмежної душевної щедрості, небайдужості до долі інших людей та чужого горя. Адже ті люди, для яких усиновлення стало особистою історією, заслуговують на особливу повагу та шану. Вони, не злякавшись можливих труднощів, прийняли таке важливе рішення – взяти в родину дитину та виховати її як рідну доньку чи сина. Дитину, яка волею долі виявилась не потрібною своїм батькам або вони, батьки, виявилися неспроможними виховувати її. І цей крок назавжди змінює життя дитини. Адже тільки в сім’ї дитина може розвиватись всебічно, тільки сім’я здатна забезпечити задоволення основної потреби дитини в любові та захисті.

Влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, до сімейних форм виховання на сьогодні є одним із пріоритетних завдань Президента України та держави загалом, оскільки багаторічний досвід свідчить, що виховання дитини в інтернатному закладі не забезпечує гармонійний розвиток особистості та психіки дитини.

Національне усиновлення визнане в Україні пріоритетною та найкращою формою влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Відповідно до соціальних ініціатив Президента України держава всебічно підтримує сім’ї, які усиновили дитину, забезпечує соціальні гарантії: грошову допомогу у розмірі як при народженні першої дитини, додаткову оплачувану відпустку, кваліфіковану психологічну допомогу у разі необхідності тощо.

На сьогодні в Солом’янському районі проживає 123 сім’ї, в яких виховується 137 усиновлених дітей. В більшості родин виховується одна усиновлена дитина, в 7 сім’ях виховується 2 усиновлених дітей, а в двох родинах виховується 3 та навіть 4 усиновлені дитини.

Щороку приблизно 12 сімей – мешканців Солом’янського району, виявляють бажання прийняти в свою родину дитину шляхом усиновлення та беруться на облік кандидатів в усиновлювачі в районній службі у справах дітей. Майже всі вони через певний час стануть щасливими батьками, та в їх домівках пролунає щасливий дитячий сміх. Звичайно, будуть і сльози, але всі труднощі можна подолати, маючи в серці любов та розуміючи правильність та важливість обраного шляху.

Не дивлячись на те, що за останні роки ситуація з усиновленням дітей в цілому покращилась, на сьогодні залишається проблемою влаштування дітей віком старше 5 років, адже більшість майбутніх батьків бажають усиновлювати діток молодшого віку (до 3-5 років), а діти старшого віку залишаються поза їхньою увагою, хоча потребують любові та підтримки дорослих ані трохи не менше ніж малеча та значно частіше потрапляють в категорію «соціальне сирітство».

Так, на обліку дітей, які можуть бути усиновлені в районній службі у справах дітей перебуває 59 дітей. З них мають вік до 5 років - 10 дітей, від 5 до 10 років - 13 дітей, старші 10 років - 36 дітей.

З 59 дітей, які можуть бути усиновлені, 10 є дітьми з особливим потребами. 28 дітей – а це майже половина – мають братів та сестер, що ускладнює їх влаштування в родини, оскільки відповідно до законодавства не допускається роз’єднання рідних братів та сестер при влаштуванні.

Щороку приблизно 15 таких хлопчаків та дівчаток знаходять своїх батьків, та залюбки промовляють найголовніші для кожної людини слова – «мама» та «тато». Вони зростають, радують батьків своїми успіхами, та переконують всіх нас в тому, що не треба боятися робити добро.

Солом’янська районна в місті Києві державна адміністрація висловлює щиру подяку всім родинам, які прийняли на виховання дітей: усиновлювачам, опікунам та піклувальникам, прийомним батькам, батькам-вихователям, та  закликає всіх небайдужих до нелегкої долі дітей-сиріт відшукати у своєму серці місце для дитини та подарувати їй тепло та затишок родинного вогнища!

 

Вичерпну інформацію з питань усиновлення Ви можете отримати:

- в службі у справах дітей Солом’янської районної в місті Києві державної адміністрації за адресою: м. Київ, просп. Повітрофлотський, 41, тел. 207-39-37,  248-97-55;

- в Міському центрі дитини служби у справах дітей Київської міської державної адміністрації за адресою: м. Київ, вул. Дегтярівська, 3-А, тел. 482-24-14, 482-23-13;

- на всеукраїнському порталі національного усиновлення «Сирітсву–ні!» www.sirotstvy.net.

На фото: Щасливі батьки забирають з будинку дитини синочка – тепер хлопчик в надійних руках!

Перейти до спискуВерсiя для друку

Адміністративні послуги

United24

Корупція має бути помічена